Els Ports (Lo Port). Entorn natural

Els Ports és un massís muntanyós a cavall entre el sistema mediterrani català i el sistema ibèric, entre les comarques catalanes del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, de l’aragonesa del Matarranya i de la valenciana dels Ports. Té un especial interès botànic, geològic i faunístic, amb un important paper dins de les vies migratòries europees i, en especial, durant els canvis climàtics quaternaris, quan va servir de refugi de diverses espècies vegetals i animals.
Des d’Horta es pot admirar els Ports en una de les perspectives més boniques i espectaculars d’aquestes muntanyes, separades del poble per una gran plana. El relleu és molt abrupte, format per materials calcaris erosionats i trencats per diverses falles.

Cal destacar unes roques que sobresurten de la resta pels seus volums i formes. Aquestes són les Roques d’en Benet. Es pot fer cim (1013 m) seguint un sender que ens condueix fins al punt més alt d’una d’aquestes Roques i on d’allí s’observa una vista impressionant i fantàstica de quasi bé tota la comarca de la Terra Alta. També hi ha moltes vies d’escalada per aquells que els hi agrada la pujada més vertical.
Nosaltres realitzem excursions guiades per aquells que vulguin gaudir d’una caminada i descobrir paratges extraordinaris pujant a una de les Roques més emblemàtiques del municipi.

Al Port d’Horta hi naixen dos rius. El riu Canaletes passa pel Ventador, que és l’inici de l’espectacular barranc que podeu degustar amb nosaltres i els nostres guies i al final del qual hi ha el salt de Sotorres, després discorre per la bonica vall dels Reguers en direcció a les Olles, la Fontcalda i finalment desemboca a l’Ebre.
L’altre riu, l’Estrets, passa per la Franqueta i travessa els Estrets d’Arnes abans de desembocar a l’Algars. Durant aquest recorregut hi ha un sender que l’acompanya i des d’on també organitzem excursions caminant per a gent de tota mena d’edats ja que és una ruta molt senzilla i planera alhora que bonica i impressionant per la barreja de roca i aigua.

parcsnaturals.gencat.cat