Què és la Via Verda

El que actualment coneixem com la Via Verda, abans fou la ruta per on recorria el ferrocarril. No obstant, aquest projecte no es va  veure mai completat (Puebla de Híjar- Sant Carles de la Ràpita).  A finals del segle  XIX , van començar els primers passos. Però no fou fins l’any 1942 que el ferrocarril arribà fins a Tortosa. La Guerra Civil va ser la que va propiciar aquest tram fins a la capital del Baix Ebre. Els presoners republicans van ser els que van executar  aquest a última fase. L’any 1971, es va derramar  un túnel i va ser l’excusa perfecta per a que l’any 1973 tanquessin definitivament la circulació del ferrocarril. Així que va tenir una vida curta, 31 anys circulant.

Els objectius de la construcció d’aquesta via foren dos. En primer lloc, per poder transportar diferents minerals extrets a Terol fins al port de Sant Carles de la Ràpita. L’altre, molt més preventiu, fou perquè sempre s’havia pensat que hi podia haver una invasió pels Pirineus, i com l’Ebre és una frontera natural, creien que seria bo que hi hagués un ferrocarril per poder abastir tot el territori  meridional del riu en cas de conflicte.

Així, actualment  aquesta  via ha estat reformada, restaurada i pavimentada, reservada exclusivament per als usuaris que es desplacin amb un transport ecològic com és la bicicleta. És una ruta apta per a tothom ja que el desnivell és mínim i si la direcció és cap al mar, el pendent és descendent. I si voleu fer la ruta únicament de baixada, quan acabeu l’excursió Montsport et transporta fins al punt de sortida.

Montsport et porta a descobrir la Via Verda de Terol, Terra Alta i Baix Ebre. Tot i que nosaltres la desglossem en tres etapes per poder recorre-ho amb més tranquil·litat , la Via Verda és tota una. Així que si veniu a Montsport podreu llogar bicicletes de tots tipus per recorre -la amb total comoditat  i passar un dia genial amb la família o els amics.

Enllaç relacionat

Via verda