Centre de la Vila

Pel que fa al nucli antic del poble conserva el seu caràcter medieval amb carrers estrets i concèntrics al voltant del ja desaparegut antic castell d’Orta.

Per salvar els desnivells del terreny les cases s’esglaonen unes sobre les altres i creen una visió cubista del poble, vist des de lluny. La part més interessant del centre històric és la plaça de l’Església i els carrers que l’envolten, on trobarem els edificis més singulars. El conjunt arquitectònic d’Horta està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i està protegit.

La plaça porticada d’Horta és de les més boniques del país. Aquesta plaça i els edificis de carreus que l’envolten van ser construïts durant el segle XVI, en una època d’esplendor del poble, però avui en dia encara se’n desconeixen les circumstàncies.

L’ajuntament és un edifici renaixentista del segle XVI. A la façana destaca un mural de Ferran VII, en commemoració de les Corts de Cadis. A les golfes de l’edifici hi ha el saló de plens, presidit per una obra monumental de l’artista nord-americà Matt Lamb i als baixos hi ha l’antiga presó d’Orta on avui dia funciona com a sala d’exposició.